Veteraanikuorma-autot luovat mukavaa tunnelmaa

Pidätkö sinä nostalgisista, värikkäistä aivan ainutlaatuisista vanhoista kuorma-autoista? Ei ihmekään, sillä veteraanikuorma-autoilla on paljon ihailijoita ympäri maailman. Kotimaassa monet aktiiviset kuorma-autoseurat järjestävät vuosittain erilaisia ajotapahtumia ympäri rakkaan Suomenmaan. Olet ehkä nähnyt ihmisten seisovan kotinsa porttien luona ja odottavan pitkän kuorma-autoletkan menevän kohta ohi. Perinteisiä kesäajoja on viime vuosina järjestetty todella tiheään tahtiin.

Vetku eli Vetaraanikuorma-autoseura kutsuu sinut mukaan toimintaan

Monissa kuorma-autoseuroissa pohditaan jo seuraavaa uutta ajotapahtumaa heti, kun edellinen kesäkeikka tai syysajopäivä on koittanut. Kuorma-autoja voi olla mukana satoja, mutta teiden varsilla riittää myös niiden ihailijoita. Yleensä ajosta ilmoitetaan netissä tai joissakin lehdissä etukäteen. Veteraanikuorma-autoseura ry, eli Vetku järjesti vuonna 2021 perinteisen syysajotapahtuman jo 25. kerran. Kuorma-autoletka lähti aamulla liikkeelle Porvoosta ja saapui illalla suosittuun Messilän Laskettelukeskukseen kauniiseen Hollolan kuntaan. Kuorma-autoseuran ajotapahtumat ajetaan kolme kertaa vuodessa, eli keväisin, kesäisin ja syksyisin. Jäseniä “Vetkussa” on lähes 2000 henkilöä.

Mukavaa yhdessäoloa kaikenikäisten kesken

Kuorma-autoseuroissa ihailtavaa ja puheenaiheita riittää. Kontio Sisu Wilke, Volvo, Mersu, Ford Thames, Fargo, Bedford ja Vanaja ovat hyvin suosittuja vanhoja kuorma-autoja, joista tarinaa riittää yhtä jos toistakin. Kuorma-autoseurojen seniorit kertovat usein tarinoita siitä, miten läheinen ihmisestä ja kuorma-autosta voikaan tulla. Työpari, jonka veroista ei montaa löydy. Muistot ovat tallentuneet iäkkäiden senioreiden mieleen kultakehyksillä varustettuna. Kuorma-autoja ja niihin liittyviä tapahtumia muistellessa seniorit tuntevat toisinaan itsensä innokkaiksi pikkupojiksi, joita “kuorkit”, eli kuorma-autot kiinnostavat.

Veteraanikuorma-autoletkan jäsenet pukeutuvat ajaessaan ja kyydissä ollessaan nostalgisiin, perinteisiin asusteisiin. Tyyliin, joka sopii ajotapahtuman tunnelmaan, eli miehillä sarkatakki, kumi- tai nahkasaappaat ja koppalakki, naisilla pitkät koltut, esiliinat ja liinanen sidottuna päähän. Autot ja pukeutuminen vie tunnelmaan, joka joskus oli arkipäivää, mutta nyt pelkkää juhlaa. Yhteenkokoontumisista ja hyvin huolletuista veteraanikuorma-autoista ollaan ansaitusti hyvin ylpeitä!

Ajopäivän jälkeen on mukava rentoutua perheen parissa, syödä yhdessä, kylpeä, uida ja saunoa. Ennen kaikkea aivan samaan tapaan kuin muinoin veteraanikuorma-autojen aikakaudella silloin, kun ne olivat päivittäin kylillä ja kaupungissa töissä, aivan kuten omistajansakin. Päivän päätteeksi voi rentoutua ja ilahduttaa itseään, vaimoa tai lapsia jollakin mukavalla tuotteella, joka voisi löytyä vaikka https://rorfokus.fi/ -kuvastosta. Upeat kylpyammeet, uima-altaat koko perheelle, ilmalämpöpumppu lämmitykseen ja viilennykseen, kauniita lamppuja tai tyylikkäitä peilejä – kaikkia löytyy https://rorfokus.fi/ -kuvastosta. Ja jotta kaikki ei menisi vain itsensä hemmotteluksi, kannattaa vielä katsoa mitä tarpeellista voisi hankkia niiden mukavien kesäpäivien varalle. Kuvastosta löytyy suoja- ja työvarusteita, pientä nippeliä ja nastoja – kaikkea hyödyllistä kodin askareisiin laajasta https://rorfokus.fi/ -kuvastosta verkossa.

Tutustu Veteraanikuorma-autoseura ry:hyn

Vanhojen kuorma-, tavara- ja hyötyajoneuvojen huoltaminen ja säilyttäminen ajokuntoisina on erittäin tärkeää. Nykyisille ja tuleville sukupolville halutaan kertoa myös kuorma-autojen mielenkiintoisesta historiasta. Veteraanikuorma-autoseura ry perustettiin vuonna 1987 etsimään, keräämään ja ennen kaikkea tallentamaan kuorma-autojen upeaa historiaa. Ajoneuvojen huolto on mielenkiintoista puuhaa, johon löytyy paljon vinkkejä netistä.

Veteraanikuorma-autoseura ry on enemmän kuin innostunut toiminnastaan ja mukaan toivotaan koko ajan uusia jäseniä. Seuran tavoitteena on ajoneuvojen entisöiminen, nostalgisen kuorma-autoperinteen elvyttäminen ja kuorma-autoilla tapahtuvaa kuljetusta ja logistiikka käsittelevien AV-tallenteiden ja julkaisujen tekeminen.

Yleisölle ja tavallisille kansalaisille näkyvintä toimintaa ovat kuorma-autojen kulkueet, eli matka-ajot kolme kertaa vuodessa. Veteraanikuorma-autoseura ry kuuluu arvostettuun Suomen ajoneuvohistorialliseen keskusliittoon. Suomen ajoneuvohistoriallinen seura rekisteröi ja kouluttaa entisöijiä ja museoajoneuvotarkastajia. Tarkastajat ovat perehtyneet raskaan kaluston tarkastamiseen eri puolilla Suomea. Tule ja löydä paikkasi todella hienojen veteraanikuorma-autojen parissa. Tervetuloa mukaan aktiiviseen ja mukavaan toimintaan!