Tien päällä koiran kanssa

Suomalaiset kulkevat monenlaisilla kulkuneuvoilla, ja niistä tyypillisin on auto. Koira otetaan mukaan joko siksi, ettei se jäisi yksin kotiin pidemmäksi aikaa tai sitten se on pakko ottaa mukaan vaikkapa matkalla eläinlääkäriin. Joka tapauksessa olisi hyvä jos koira olisi tottunut liikkuvaan kulkuneuvoon, jotta itse matka sujuisi mahdollisimman leppoisasti. Tosin täytyy pitää mielessä, että osa koirista suorastaan rakastaa autoilua ja ryntää häntä heiluen ovelle heti, kun mainitset auton.

Koiran kanssa on takuulla mukavaa lähteä tien päälle, mutta siinä tulee ottaa koiran tarpeet ja rajoittunut ymmärrys huomioon. Koira ei hahmota liikennettä samalla tavalla kuin ihminen ja onkin siksi erityisen tärkeää, että liikkuvassa ajoneuvossa, oli se sitten mikä hyvänsä, koira pysyy paikallaan.

Autoilu koiran kanssa

Koiran kanssa autoiluun liittyy vaikka mitä koheltamista ainakin aluksi. Koira ei ymmärrä, että auto liikkuu eikä todellakaan sitä, että sinun pitää ensisijaisesti keskittyä ajamiseen eikä tiehen. Ja jokaisen ajoneuvon kohdalla täytyy ottaa huomioon hieman eri asioita. Myös eri koirarodut suhtautuvat autoon hieman eri tavalla, mutta tärkeintä on aina aloittaa totutteleminen mahdollisimman varhain, jotta autoilu ei tule uutena asiana koiralle joka lähdön yhteydessä. Aivan alussa kannattaa kokeilla ihan vain autossa olemista ilman, että liikutaan mihinkään.

Autossa koira on melko hyvin aisoissa, ellei kyseessä ole sitten avoauto. Koira täytyy pitää turvavöissä yhtä lailla kuin ihmisetkin. Tähän tarkoitukseen kannattaa hankkia erilliset liivit, joilla koira saadaan sovitettua mukavasti ja turvallisesti autoon. Tällöin kannattaa suunnata osoitteeseen https://www.zoo.fi/, josta löydät vaikka mitä hyödyllistä koiran kanssa autoiluun näppärästi parilla klikkauksella ja edullisesti.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että koirasta lähtee karvoja eli koiran paikka kannattaa peittää jollain sellaisella alustalla, johon niitä karvoja saa tulla tai sitten hankkia sellainen alusta, joka on helppo putsata karvoista.

Vähän pidemmille automatkoille kannattaa varata myös evästä niin itselleen kuin koiralle. Kesäisin tulee kuitenkin muistaa ennen kaikkea nesteyttäminen eli vettä. Tällöin https://www.zoo.fi/ on edelleen apunasi, sillä saat sitä kautta vaikka kätevän matkapullon koiralle, jotta se saa juoda siististi ja omilla ehdoillaan autossa tai taukopaikalla.

Koirat muissa kulkuneuvoissa

VR takaa sen, että kaikissa isojen kaupunkien välillä liikennöivissä junissa on mahdollisuus matkustaa lemmikin kanssa. Tällöin pitää ostaa erikoislippu, joka on käypä ainoastaan lemmikkivaunussa. Näin estetään se, että allergikot eivät saa oireita junamatkalla. Lemmikkivaunussa on myös niin sanottuja tavallisia paikkoja. Tärkeintä on, että lemmikki on kytketty kiinni ja valvonnan alaisuudessa koko matkan ajan.

Moottoripyörällä matkan teko voi olla melkoisen haastavaa, ellei satu olemaan sivuvaunua tai varta vasten pyörän eteen tai taakse kiinnitettävää koria. Kannattaa muistaa, että myös koira tarvitsee kypärän ja mielellään jonkinlaiset ajolasit tai muunlaiset silmien suojat, sillä vauhdin huumassa koiran silmät saattavat päästä kuivumaan.

Polkupyörien kohdalla homma toimii melko lailla samalla tavalla kuin moottoripyörän kohdalla. Polkupyöriin on kuitenkin paremmin saatavilla juuri koirille suunnattuja perävaunuja, joita toki voivat käyttää myös pienet lapsetkin. Tällöin kannattaa kuitenkin varmistaa, että pyörässä on peruutuspeili, sillä on erityisen tärkeää, että näet tarvittaessa taaksesi, jos takakärryssä on koira.