Mopoilijan varusteet

Haaveiletko kesäisestä mopo- tai moottoripyöräreissusta? Kukapa ei. Vapaudentunne moottoripyörän tai mopon selässä on aivan toista luokkaa kuin autolla ajaessa. Lisäksi erityisesti kaupunkiolosuhteissa mopo tai moottoripyörä on kätevä tapa liikkua, eikä parkkeeraaminen ole pienellä kulkuvälineellä ongelma. Ennen mopoiluharrastuksen aloittamista on kuitenkin tärkeää hoitaa muutamat perusasiat kuntoon, jotta liikkuminen ja harrastaminen sujuvat ilman huolia. Mutta mitä asioita sitten tulee ottaa huomioon ennen ajamisen aloittamista? Lue lisää tästä artikkelista.

Perusasiat kuntoon ennen kaikkea

Ensin sinun kannattaa selvittää itsellesi se, etsitkö itsellesi mopoa vai moottoripyörää. Mopon ja moottoripyörän sekä niiden kahden välissä olevan kevytmoottoripyörän suurin ero tulee tietenkin moottorin iskutilavuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että moottoripyörällä saa ajaa samoja nopeuksia kuin autoillakin, kun taas kevytmoottoripyörällä ja mopolla nopeuksia on rajoitettu.

Jotta mopoa tai moottoripyörää pääsee ajamaan, on tietenkin ensimmäisenä hankittava siihen oikeuttava ajokortti. Mopoa saa ajaa jo 15-vuotias henkilö, mutta moottoripyörään vaaditaan 18 vuoden ikä. Henkilö, jolta löytyy autoa varten ajokortti eli B-kortti, saa ajaa mopoa kortillaan. Mopokortin suorittamista varten täytyy käydä autokoulun kautta mopokorttikurssi ja suorittaa niin teoria- kuin ajokoe. Mopokortin hinnaksi tulee muutamia satoja euroja.

Kun kortti on hankittu, on aika hankkia tietenkin itse pyörä. Jos mopoa hankkiva henkilö on ensimmäistä kertaa liikkeellä, eikä tunne mopoja tai moottoripyöriä ollenkaan, kannattaa ostoreissulle ottaa mukaan sellainen henkilö, joka tuntee pyörät ja mopot. Myös myyjää kannattaa kuunnella, sillä moottoripyörien ja mopojen myyjät osaavat varmasti suositella tarpeisiin sopivaa ajoneuvoa. Suosittuja mopo- ja moottoripyörämerkkejä ovat esimerkiksi Helkama, Keeway, Yamaha ja Derpi.

Kun ajokortti on hankittu ja sopiva moottoripyörä tai mopo on löytynyt, on aika hankkia sopivia varusteita niin ajoon, kuin itse ajoneuvoonkin. Kaikkein tärkein, ja itseasiassa lain pakolliseksi määräämä varuste on kypärä. Mopoa, kevytmoottoripyörää ja moottoripyörää ei saa ajaa ilman kypärää. Kypärä kannattaa ostaa aina uutena niin, että se sopii täydellisesti omaan päähän, sillä vain se takaa täydellisen turvallisuuden onnettomuustilanteissa. Kypärän lisäksi on erittäin suositeltavaa hankkia muutamia muita ajovarusteita. Esimerkiksi ajohanskat, -takki ja -housut kannattaa hankkia erityisesti silloin, kun mopolla tai moottoripyörällä on tarkoitus kulkea pitkiä matkoja. Jotkut voivat tarvita myös erilliset ajokengät ja ajamiseen sopivat suojalasit, jotka tosin usein saa kypärän mukana.

Kun ajokokemusta kertyy ja mopolle tulee lisää ikää, on tärkeää myös huoltaa omaa ajoneuvoaan. Ajajan tulisi muistaa säännöllisesti tarkistaa jarrut, renkaat, peilit ja vilkut sekä muut ajoneuvon valot. Lisäksi myös muut osat kärsivät kulutuksesta ajan myötä, joten säännöllinen tarkastus on tarpeen. Myös jäähdytysnesteen määrää on hyvä seurailla.