Automaattivaihteisto vai manuaalinen vaihteisto?

Erityisesti auton vaihtamisen yhteydessä tulee mietittyä niitä monia ominaisuuksia, joita uudelta autolta toivoo. Toiveet voivat koskea esimerkiksi auton kokoa, tehoa tai niinkin yksinkertaista asiaa kuin väriä. Ratkaisevia tekijöitä lopullisessa päätöksenteossa ovat usein kuitenkin käytännönläheisemmät asiat, kuten polttoaineen kulutus tai auton vaihteisto.

Erityisesti kaupunkiympäristössä autoilijoita voi puhuttaa auton vaihteisto. Yleisesti ajatellaan, että automaattivaihteistolla toimiva auto on kaupungissa helpompi ja taloudellisempi kuin perinteisempi manuaalinen vaihteisto. Manuaalista vaihteistoa taas puoltaa se, että kuskille jää paljon enemmän päätösvaltaa nopeissa tilanteissa, ja sillä pystyy ajamaan hankalissakin olosuhteissa paljon paremmin kuin automaattisella vaihteistolla pystyisi. Esimerkiksi maaseudulla huonokuntoisilla metsäteillä ajaminen sujuu taatusti paremmin manuaalisella kuin automaattisella vaihteistolla.

Polttoaineen kulutukseen liittyy yleinen myytti. Monet uskovat, että automaattivaihteisto vie huomattavasti enemmän polttoainetta ajon aikana kuin manuaalinen vaihteisto. Tämä on vain osittain totta, sillä automaattinen vaihteisto vie vain hieman enemmän polttoainetta kuin manuaalinen vaihteisto. Ero on niin minimaalinen, että arjessa se ei käytännössä näy. Jos siis olet haaveillut automaattivaihteisesta autosta, mutta jättänyt sen hankkimatta polttoaineen kustannusten nousun pelossa, ei kannata enää miettiä, vaan toteuttaa se.

Loppujen lopuksi vain ajajan omat tarpeet määrittävät sen, kumpi on parempi vaihtoehto, manuaalinen vai automaattinen vaihteisto. Mieti omaa ajotyyliäsi ja kartoita oman arkesi ajomatkat, niin olet selvillä siitä, kumpi vaihtoehto on sinulle parempi.