Suosituimmat mopot

Oli kesä, oli mopo! Suomalaiset ovat rakastaneet mopedeja eli mopoja jo vuosikymmenten ajan, eikä ihme, sillä pieni ja ketterä liikkumisväline on oiva valinta monen ikäiselle ajajalle ja erityisesti kesäiseen vuodenaikaan.

Mopot pähkinänkuoressa

Mopolla tarkoitetaan siis erilaisia moottoriajoneuvoja, jotka ovat useimmiten kaksipyöräisiä ajoneuvoja ja joiden moottorin maksimi iskutilavuus on 50 kuutiota. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mopolla pääsee huristelemaan maksimissaan 45 kilometrin tuntinopeudella. Mopojen kategoriaan lasketaan usein myös niin sanotut mopoautot, jotka ovat kuin pieniä autoja, joissa on mopon tehot.

Suomessa on mopoksi rekisteröityjä ajoneuvoja reilut 200 000 kappaletta, mikä vastaa likimain sitä määrää, joka Suomessa on moottoripyöriä. Toisin kuin moottoripyörää, mopoa voi ajokortin hankittuaan ajaa jo 15 vuotta täyttänyt henkilö. Ennen vuotta 1985 syntyneet henkilöt saavat ajaa mopoa automaattisesti ilman korttiakin, ja sen jälkeen syntyneet saavat ajaa mopoa esimerkiksi A1- tai B-ajokortilla.

Suosituimmat mopomerkit

Mopojen maailmassa ainoastaan Vespa on vakiinnuttanut asemansa kaikkein tunnetuimpana merkkinä. Vespa on kaikkien tuntema ja monien rakastama italialainen skootteribrändi, joka tunnetaan erityisesti ikonisesta ja kauniista muotokielestään ja pirteistä värivaihtoehdoistaan.

Maailmassa on kuitenkin satoja, ellei jopa tuhansia eri mopojen valmistajia, ja monet niistä ovat kiinalaisia. Vespan jälkeen tunnetuimpia brändejä ovat ehdottomasti Honda, Yamaha sekä muut tunnetut merkit moottoripyörien valmistajien maailmasta. Suomessa myydään paljon mopoja myös sellaisilta merkeiltä kuin Keeway, Aprilia, Kymco, Derpi ja Kinroad.

Mopot jaetaan yleisesti muutamaan eri kategoriaan. Suosituimmat mopot ovat ehdottomasti moposkootterit, enduromopot, pappamopot ja tossumopot eli niin sanotut pikkumopot. Suomalainen Helkama on valmistanut paljon erilaisia mopoja eri kategorioissa, ja Tunturi-mopoja löytyy edelleen monilta mopoharrastajilta. Yhä suositumpia mopoilijoiden keskuudessa ovat erilaiset kiinalaiset, keskimääräistä edullisemmat mopot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *