Sähköauto – hyödyllinen vai haitallinen?

Oletko haaveillut uutuuttaan kiiltävästä Teslasta? Niin moni muukin. Sähköautot puhututtavat vuosi vuodelta enemmän, ja samaan aikaan niiden määrä Suomessa on kasvanut voimakkaasti. Suomen liikenneministeriö on ennustanut, että vuoteen 2030 mennessä Suomessa on 250 000 sähköautoa liikenteessä. Sähköauton hankintaan liittyy kuitenkin monia huomioitavia seikkoja.

Sähköautojen hyödyt

Ensin on todettava, että verrattuna bensa- ja dieselkäyttöisiin autoihin sähköauton ekologisuus on omaa luokkaansa. Lisäksi sähköauton tankkaaminen on paljon edullisempaa, kuin bensa- tai dieselkäyttöisen auton: sata kilometriä sähköautolla maksaa noin kaksi euroa, eli viisi kertaa vähemmän kuin bensa- tai dieselmoottorilla.

Sähköauto tuo autoilijalle myös sellaista ajomukavuutta, jota ei voi saavuttaa perinteisellä autolla. Tämä johtuu siitä, että sähköauto on todella hiljainen, mutta samalla erittäin tehokas. Pitkien matkojen ajaminen on siis ehdottomasti miellyttävämpää sähköautolla.

Sähköautojen haitat

Vaikka sähköautojen markkinoinnissa on korostettu erityisesti ekologisuutta, on todettava, että niiden tuotantoprosessi ei ole aina kaikkein ekologisimmasta päästä. Se johtuu siitä, että sähköautojen akkujen valmistaminen vie paljon luonnonvaroja, ja ne ovat omalla tavallaan kulutustavaraa.

Toinen sähköautojen haittapuoli liittyy tietenkin niiden tankkaamiseen. Pääkaupunkiseudulla ja muissa isommissa kaupungeissa on reilusti sähköautojen latauspisteitä, mutta maaseudulla sähköautoa pitäisi aina ladata oman talon seinästä. Lisäksi talvikäytössä sähköauto kuluttaa normaalia enemmän sähköä, mistä johtuen sähköauto ei ole välttämättä ihanteellisin vaihtoehto maaseudulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *