Moottoripyörän hankkiminen – mistä lähteä liikkeelle?

Hetken kypsyttelyn jälkeen moni tulee siihen lopputulokseen, että moottoripyörä olisi mukava uusi harrastus, jonka parissa varmasti haluaisi viettää runsaasti aikaa. Ensimmäisenä hankintana moottoripyöräilyharrastuksessa on tietenkin ajokortti, jolla voi ajaa moottoripyörää. Sen saadakseen täytyy olla 18-vuotias. Lue tästä artikkelista vinkkejä siihen, mistä lähteä liikkeelle moottoripyörän hankinnassa.

Uusi vai käytetty moottoripyörä?

Uuden ajoneuvon hankkiessaan voi tietysti aina unohtaa vanhaan ajoneuvoon mahdollisesti liittyvät kulut ja kustannukset, mutta toisaalta uusi ajoneuvo, eli tässä tapauksessa moottoripyörä, voi hankintahetkellä maksaa reilusti enemmän kuin käytetty. Käytetyn moottoripyörän arvo myös laskee hitaammin kuin uuden moottoripyörän. Lisäksi käytetyn moottoripyörän ostaessaan voi saada mukaan myös edellisen omistajan varusteita, kuten laukkuja, kahvan lämmittimiä, tuunauksia, ajovarusteita tai muita moottoripyöräilyyn liittyviä varusteita. Toisaalta uudessa moottoripyörässä on usein mukana valmistajan myöntämä toimintatakuu, ja voit olla varma siitä, että pyörässä ei ole aiempien omistajien aiheuttamia piilovikoja. Tarkastele omaa taloudellista tilannettasi ja tee vasta sen jälkeen päätös siitä, aiotko hankkia käytetyn vai uuden moottoripyörän.

Millainen pyörä soveltuu sinulle parhaiten?

Kun alat suunnitella moottoripyörän hankintaa, huomaat pian, että yksi ensimmäisistä selvitettävistä asioista on se, kuinka tehokkaan moottoripyörän tarvitset. Tehokkuudella tarkoitetaan tietenkin moottoripyörän voimanlähdettä, eli moottorin hevosvoimia. Aloittelijalle suositellaan tietysti hyvää perusmoottoripyörää, joka on vakaa toiminnaltaan ja helppo ajaa. 200 hevosvoiman tehomyllymoottoripyörä ei siis ole välttämättä paras valinta aloittelijalle. Samoin pyörää hankkiessaan kannattaa miettiä itselleen sopivin ajoasento, joka ei ole liian äärimmäinen. Jos usein ajat niin, että sinulla on matkustaja kyydissä, kannattaa hankkia sellainen pyörä, jossa on mukava istua myös kyydissä. Jos kuitenkin aiot enimmäkseen pyöräillä vain yksin, sinun ei tarvitse ottaa toista matkustajaa huomioon pyörävalinnassasi. Paras tapa hankkia oikeanlainen moottoripyörä on käydä koeajoissa ja kysyä ammattimaisen myyjän neuvoja.

Ennakoi myös tulevia kustannuksia

Siinä, missä uusi pyörä maksaa kertakustannuksena enemmän, voi käytetyn pyörän saada huomattavasti edullisemmin. Käytettyä pyörää voi kuitenkin joutua huoltamaan useammin, ja riski pyörän hajoamiseen on suurempi. Huollot voivat vanhoissa pyörissä tulla myös kalliimmaksi, jos sopivia varaosia ei löydy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *