Autoharrastus Suomessa

Auto on äärimmäisen tärkeä työväline Suomessa. Autot mahdollistavat monien suomalaisten päivittäisen arjen sujumisen. Auto on jopa elinehto sille, että monet Suomessa asuvat henkilöt pääsevät esimerkiksi työpaikoille, ruokakauppaan ja läheistensä luo kylään. Autoja käytetään Suomessa niin maalla kuin kaupungissa, ja autoja on kaikenlaisissa perheissä ja tuloluokissa.

Suomessa on henkilöautoja vajaa kolme miljoonaa kappaletta, mikä tarkoittaa sitä, että ajavalle väestölle on useampia autoja henkilöä kohti. Niiden lisäksi liikenteessä pyörii noin 400 000 kuorma-autoa, rekkaa, pakettiautoa, linja-autoa sekä lisäksi ulkomaalaisia kulkuvälineitä. Suurin osa täysi-ikäisistä hankkii edelleen itselleen ajokortin. Lisäksi monet 15-vuotiaat hankkivat itselleen niin sanottuja mopokortteja, jotka oikeuttavat mopojen, skootterien, mönkijöiden ja mopoautojen ajamiseen.

Voisi sanoa, että suomalaiset ovat ahkeria moottoriajoneuvoharrastajia. Autokauppa on Suomessa suhteellisen vilkasta, ja monille ajoneuvon koolla, värillä, merkillä ja mallilla on yhä väliä. Toisilla harrastaminen on mennyt pidemmälle, eikä auto ole enää vain arjen kätevä työväline, jolla pääsee liikkumaan paikasta toiseen, vaan auto tai autot voivat olla rakas ja tärkeä harrastus. Toisille harrastuksesta jopa kehittyy työ. Lue tästä artikkelista lisää siitä, millaisia autoharrastuksia Suomesta löytyy.

Autoharrastusten eri muodot

Autoharrastusten kirjo on jopa Suomen kokoisessa maassa suuri, kuten etukäteen saattaa arvata. Autoharrastajia löytyy monelta eri tasolta ja monesta eri kategoriasta. Yksi suurimpia autoharrastuksen muotoja Suomessa ovat erilaiset kilpa-ajot ja rallit, joiden harrastajamäärät pyörivät kymmenissä tuhansissa. Ralleja järjestetään satoja erilaisia vuodessa. Ralleja järjestetään niin sanotuille ”oikeille” ralliautoille, jotka ovat viimeisen päälle huippuunsa rakennettuja ja viritettyjä autoja. Toisenlaisia ralleja järjestetään esimerkiksi peltoautoille, pikkuautoille ja niin edelleen. Erilaiset peltorallikilpailut ovat suosittu harrastus erityisesti Suomen maaseudulla. Yksi isoimpia suomalaisia rallitapahtumia on vuosittain järjestettävä kansainvälinen Neste Oil Rally -tapahtuma Jyväskylässä.

Toinen melkein yhtä näkyvä mutta ei aivan niin yleinen autoharrastusmuoto on erikoisten autojen huoltaminen, ostaminen ja keräily. Suomessa järjestetään erityisesti kesäaikaan lukuisia tapahtumia, jotka on omistettu tietyntyylisille autoille, niiden keräilijöille ja ihailijoille. Yksi suosituimmista kategorioista keräilijöiden keskuudessa ovat vanhat amerikkalaiset autot. Syykin on selvä: autot ovat massiivisia sekä värikkäitä ja henkivät vanhojen aikojen nostalgista tunnelmaa. Myös muut vanhat autot ovat suosittuja keräilijöiden keskuudessa. Esimerkiksi vanhoja traktoreita löytyy Suomesta paljon. Yksi esimerkki vanhojen autojen tapahtumasta on Sastamalan Vammalassa järjestettävä Wanhojen autojen paraati, joka järjestetään vuosittain vapun aikoihin. Paraatiin osallistuvat sadat vanhat autot, kuorma-autot, bussit, mopot, traktorit, pelastusajoneuvot ja moottoripyörät, ja ne ajavat saman reitin vuosittain. Kiinnostuneet voivat pysähtyä reitin varrelle katselemaan autoja. Lopuksi kaikki vanhat ajoneuvot ajavat Sastamalan keskustaan ihailtavaksi.

Autoharrastusten kolmas iso ulottuvuus liittyy autojen kunnostamiseen, huoltamiseen ja tuunaamiseen. Monet autoharrastajat lukeutuvat nimenomaan tähän harrastajien ryhmään. Monet niistä henkilöistä, jotka huoltavat ja tuunaavat autoja, ovat tehneet harrastuksestaan ammatin ja omistavat usein autokorjaamon, -huoltamon tai -maalaamon. Usein autojen korjaaminen ja huoltaminen kohdistuu jälleen vanhoihin, arvokkaisiin autoihin, joiden huoltaminen on huolellista käsityötä. Autojen maalaajat taas saattavat harrastaa hyvinkin modernien autojen maalaamista, vanhojen autojen maalaamisen ohella. Usein maalaajat tekevät autoihin suoranaisia taideteoksia, mutta myös yksiväriset maalaukset ja liukuvärimaalaukset ovat suosittuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *